Mensen vragen heel vaak aan mij, waarom zou ik mijn paard/pony op een paddock paradise moeten zetten? Want mijn paard is ook super gelukkig op stal en in zijn paddock waar hij toch 2-3 uur per dag buiten komt. Elke keer als ik aankom op stal staat hij vrolijk naar mij te hinniken.
Wat doe ik hem aan als ik zou kiezen voor het plaatsen in een kudde, waar hij notabene 24 uur buiten loopt door weer en wind?
Tja, ik begrijp hun reacties ook wel. Vroeger stond mijn paard ook lekker s nachts op stal en overdag op een paddock van 15 bij 5. Hij kreeg keurig 4x per dag zijn portie hooi en elke dag kwam ik naar stal om hem beweging te geven. Want ik zag ook wel dat hij op een paddock alleen maar stond te eten of te chillen in de zon.
Waarom ik mij toch ging verdiepen in het concept paddock paradise was toen ik in contact kwam met Arno Gouw. Arno is hoefbekapper en vertaler van het engelstalige boek van Jaime Jackson. Jaime Jackson is de grondlegger van het hele paddock paradise systeem.
Koop het boek via deze link: https://www.arnogouw.nl/arno-gouw/
In zijn boek kun je heel mooi lezen hoe Jaime Jackson de wilde kuddes is gaan observeren op hun gedrag en hoe hij erachter kwam dat de kudde altijd een zelfde route nam.. in het wild natuurlijk duizenden ha groot. Jaime Jackson is dit gaan uitproberen in de kuddes die hij onder zijn hoede nam en kwam erachter als je een track (pad) maakt met uitdagingen, denk aan water, heuvels, verschillende voerplekken en beschutting je een paard uitdaagt om continu in beweging te zijn en op die manier zijn natuurlijk gedrag na te bootsen.
Paarden lopen in het wild namelijk gedurende 16 uur per dag rond en knabbelen aan alles wat ze onderweg tegenkomen. Dit kan zijn gras, takken, kruiden, eetbare bloemen, mineralen blokken en natuurlijk hooi.
De overige uren slapen ze of spelen ze met soortgenoten.
Ik ontdekte grote voordelen van dit systeem.
Een paard krijgt zijn natuurlijke beweging, kan lekker spelen en eten wanneer hij dit wil, drinken of lekker spetteren in de waterpoel.
Tijdens het werken met hun baasje zijn ze minder druk en schrikachtig, ze hebben namelijk al de hele dag en nacht kunnen bewegen en spelen dus die behoefte hebben ze niet meer onder het zadel of tijdens het grondwerk.
Ook zie ik dikkere paarden slanker worden, stijve paarden soepeler en “stalgebreken” oplossen.
Zijn er dan helemaal geen nadelen?
Jawel hoor, tuurlijk. Paarden lopen (zeker in het begin) weleens een wondje op. Het duurt altijd even voordat een kudde stabiel is en zeker als je in de opbouwende fase van je paddock paradise bent. Maar gelukkig zware verwondingen of kreupelheden heb ik nooit meegemaakt.
Ook kunnen sommige paarden de eerste periode magerder worden. Ze krijgen bij ons goede kwaliteit hooi, afkomstig uit een groot gebied in Frankrijk. Dit hooi is suiker- en eiwitarm en daar moeten sommige paarden aanwennen. Tevens gaan ze vaak van weinig beweging naar de hele dag beweging en ook dit zal de stofwisseling veranderen.
Sommige paarden zijn wat vermoeider de eerste periode, dit komt omdat ze moeten wennen aan de hele dag buiten leven, leren omgaan met een kudde, lopen om je eten te krijgen en je water te halen. Dit vergt echt wel wat van een paard.
Je kunt hiervoor wat supplementen gaan geven om de weerstand te verhogen.
Je kunt er vanuit gaan dat paarden die dit niet gewend zijn ongeveer een jaar nodig hebben om helemaal te settelen en hun plekje te hebben veroverd in de kudde.
Natuurlijk is dit indicatief, sommige paarden zijn sneller of langzamer. Maar houd hier zeker rekening mee.
Dit uit zich vaak in: moe zijn, slechte weerstand, magerder worden. Don’t worry, geef je paard de ruimte en de rust om hierdoor heen te komen want als hij eenmaal gewend is dan krijg je er zoveel voor terug. Een happy, stabiel en vooral een paard die paard kan en mag zijn!